вторник, 12 февруари 2013 г.

Мравките

На рафта 
Бернар Вербер


„През няколкото секунди, които ще са ви необходими, за да прочетете тези четири реда:
— на Земята ще се родят 40 човеци и 700 милиона мравки;
— на Земята ще умрат 30 човеци и 500 милиона мравки.”
Из „Мравките”

    Винаги ми е бил интересен животът на насекоми като мравките и пчелите. Още от часовете по биология в училище. Намирам ги за удивителни и невероятни създания, за една от големите загадки на живота и срещата ми с „Мравките” на Вербер бе направо като срещата ми с парче торта след дълга и изтощителна диета. Изгълтах книгата на един дъх и възкликнах – „Ле-ле-е, този човек е мравка!”

   Само като го възприемам като мравка, мога да си обясня невероятните описания на мравешкия свят и тотално схематичните и неправдоподобни герои хора, които населяват страниците на романа му. Не мога да повярвам, в много от случаите, че хората постъпват така, както е описал Вербер, не мога да повярвам, че една майка ще изостави детето си и ще слезе в онова зловещо мазе. Не мога да повярвам в още много от постъпките на героите му, но ще се въздържа от спойлери и ще продължа с хвалбите, приемайки, че авторът вероятно наистина е мравка и просто не познава добре нас хората.

   Книгата е написана увлекателно, леко и по бестселъровски, ако мога така да се изразя. Не те оставя да си отдъхнеш, докато не стигнеш до финала. Пълна е с интересни факти из „Енциклопедия на относителното и абсолютното знание” като например това, че мравката снася по желание според наличните сперматозоиди или как най-удивителната „професионална” мутация е тази на любовта.

   А сега ще пусна и мухата, която бръмчи по време на цялата мравешка история.  Можете ли да направите четири равностранни триъгълника само с шест кибритени клечки?

  Опитайте, но знайте, че трябва да мислите различно, а не по обичайния начин.  Ако не успеете, винаги можете да прочетете „Мравките” на Бернар Вербер.  Ако пък успеете, сигурна съм, че ще я прочетете, за да сравните резултата и за да видите защо по дяволите в книга за мравките се решават задачи за триъгълници и кибритени клечки?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар