неделя, 1 декември 2013 г.

Къде ми са детските книжки, кажи ми мой прашен сандък? Закусиха сивите мишки с вълшебните букви – язък!


Димитър Стоевски


        Издателство "Колибри" стартира нов сайт  www.dora.bg, който е много приятен и  би могъл да е чудесен за родителите при избора им на детски книжки. Хубаво е да има такива сайтове. От издателството определят целта на сайта така:
"Мисията на www.dora.bg е да радва малчуганите, но и да помага на техните родители, настойници и учители в процеса на възпитание и обучение – страницата лансира богатия опит на утвърдени професионалисти в сферата на педагогиката, психотерапията и семейното консултиране като Стив Бидълф, д-р Томас Гордън, Франсоаз Долто, Мириам Сежер, Найджел Лата и д-р Фицхю Додсън.
Заглавията от поредицата в помощ на родителите и детските книжки на издателство „Колибри“ се отличават с качество на съдържанието, привлекателен дизайн и балансирани цени. Много от четивата са одобрени от МОН като подходящи за обучение и развлекателни дейности в български детски градини."
Прекрасна страница, книжките са с прекрасни илюстрации, но ми стана тъжно, че единственото българско участие към момента е "Чудният роман на Кум Лисан" от Димитър Стоевски с побългарена версия в стихове на чуждестранни басни. 
Къде са ни съвременните български приказки, къде са ни българските илюстратори и художници? В никакъв случай не съм против чуждите култури и запознаването на децата с тях, но си мисля, че за всяко българско издателство трябва да е чест да издава предимно български приказки за българските деца. Не мисля че трябва да се впускам в разсъждения защо мисля така, четящите тези редове са достатъчно интелигентни и могат да направят връзката между децата, бъдещето на България и бъдещето на културата й. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар