неделя, 9 декември 2012 г.

Геномът - автобиография на един биологичен вид в 23 глави

Омагьосваща
Геномът - Мат Ридли 


   Идеята на Мат Ридли – да обвърже главите от книгата си „Геномът“ с всяка от 23-те отделни двойки човешки хромозоми не е нещо невиждано или нечувано. Той признава, че е заимствал хрумването си от Примо Леви, който обвързва главите от автобиографичната си книга с всеки един от елементите на периодичната система. 
Въпреки това „Геномът – автобиография на един биологичен вид в 23 глави“ е една изключително оригинална и интригуваща разходка сред тайните на живота.
   Първа глава започва така - „В началото бе Словото.“ Звучи ли ви познато? Да, така започва и евангелието от Йоан. Но в никакъв случай не си мислете, че това е поредната псевдонаучна компилация от чути-недочути научни истини, религиозни тълкования и шарлатански спекулации, тип - „звездите ми го говорят“. Мат Ридли е зоолог, защитил е докторат в Оксфорд и книгата му е придружена от сериозна библиографична справка. 
А в първа глава Ридли ни разказва за хромозома 1, където се намира следата от онази първа Дума, която свързва информацията за живота със самия живот.
   Едно от многото предимства на книгата е това, че докато четеш за ролята, която играе даден ген във функционирането на сложния човешкия организъм, научаваш и изключително интересни факти от историята, науката, и човешката психика. При това поднесени на един лесносмилаем и увлекателен език, нямащ нищо общо с някой сух и скучен, научен реферат.
   Пътешествието с Ридли по спиралата на нишката, наречена живот, въвлича в разискването на въпроси, които несъмнено по един или друг начин, вълнуват всеки от нас:
  -  Кое е това, което ни отличава от човекоподобните маймуни? Възможно ли е сливането на две хромозоми да доведе до такива разлики или всъщност приликите са повече? 
  - Наследствена ли е интелигентността? 
  - Какво точно представлява неизлечимата болест на хубавата докторка от сериала Доктор Хаус? 
      И така нататък...
  Още много и вълнуващи загадки се разнищват на страниците на тази завладяваща книга. Но ако все още не съм запалила интереса ви по „Геномът“- ще се опитам да го направя с нещо, което ме изненада и потресе. 
   Ако прочетете тази книга ще се откажете веднъж за винаги от илюзията, че мъжете и жените могат да живеят в мир и разбирателство! :) ;)
Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния се води и между хромозомите. И ако на ниво организъм мъжете печелят битката, то на генетично ниво са принудени да бягат и да се крият.
    Ах, ах, всяка вещица-феминистка, каквато съм и аз, трябва да прочете това! За да се изкикоти самодоволно, както само вещиците могат и да потрие зловещо с ръце. След това да запали котлето и да забърка отвара с омайно биле, с която да прелъсти поредната жертва на проклетата Х-хромозома.
И нека войната продължи!


Ето какво мислят и мъжете ;) Книголандия за "Геномът"

                                                               Lammoth за "Геномът" 

3 коментара:

  1. Едно уточнение, така не започва библията, а евангелието. Библията твърди, че бог първо е създал небето и земята и т.н. глупости

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за уточнението. Ще го поправя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Книгата е много интересна и научно обоснована, същевременно обаче написана на разираем език. Препоръчвам я на всеки, който се интересува от хромозомни, геомни биологични загадки ;)

    ОтговорИзтриване